Zaras strategi har såväl möjligheter och styrkor som hot och svagheter. Följande avsnitt ska redogöra för de fyra aspekterna av Zaras agila strategi.Styrkor:Zaras värdekedja är vertikalt integrerat vilket medför många fördelar.
Den kan reagera snabbt och företaget kan ha hög kontroll över hela processen från design till produkt. Varuförsörjningen är effektiv då de har på ett smidigt sätt använt sig av dustributions center och varulager. Dess strategi tillåter även den att distribuera ut produkterna inom en stor geografisk räckvidd inom en mycket kort tid. Det merför även att produkterna är nära marknadens efterfrågan. Deras produkterna tillverkas endast i en begränsad upplaga, följaktigen finns de till salu under enkort tidsperiod så de hinner säljas till fullt pris utan att behöva skickas tillbaka eller reas ut.
Denna responsiva strategin medför både lägre marknadsföringskostnader, då sortimentet i sig lockar till köp, och högre vinstmarginaler för företaget. IT integrationen är också en viktig aspekt av Zaras strategin som är av signifikant betydelse, då den möjligör informationsdelningen mellan olika leder inom företaget.Svagheter:Zaras affärsmodell är visserligen välanpassad till dagens behov. Den har dock en vitkig svaghet, vilket är att den har svårt att uttnyttja dess skalbarhet i en fortsatt expansion.
Zara står för 80% av koncern Inditexs försäljning, vilket innebär att hela koncernen är mycket beroende av Zaras försäljningssiffror.Den vertikala integrationen i varuförsörjningens kedjan har sina begränsningar i skalbarheten. Zara kan inte producera kläder i större kvantiter till lägre kostnad, då hela konceptet bygger på små kvantiter som snabbt ska distruberas ut till butikerna. Den snabba processen kan således kompromissa på kvalitén i vissa fall också. Att hela tiden vara nära marknaden och fånga upp de senaste trenderna och omvandla dessa till kläderna som är redo till salu inom en kort tid kräver en kraftig investering i företagets R&D.Det är kostsam och kräver en skarp precision i trendkänslan och ofelbar design och produktion.
Detta gör man kastar in tunga investeringskapital i R&D, utbildning, produktionsteknik och materiella anläggningar, som andra traditionella företag outsourcar för en lägre kostnad. Dess marknadsstrategi att erbjuda moderiktiga plagg till ett lägre pris kan ha vissa nackdelar också. Zaras marknadsposition kan lätt bli diffus och riskerar att bli ” stuck in the middle”, då den har högre priser än lågprisbutiker som H&M och lägre kvalité än highend-butiker som Gant.Hot/risker: Zaras framtida expansionsplaner innefattar bl.a. att de ska anlita franchisetagare i utländska marknader.
Dessa franchisetagare kommer att ha en stor inverkan på det centrastyrda systemet som Zara använder sig av i nuläget. Franchisetagarna har inte ett lika stort incitament att ha en sådan högkostnad-och högkontroll strategin. De kanske inte utövar den responsiva metoden och därmed kan det råda inkonsistens i varumärkesimage mellan olika franchisetagare i olika länder. Det kan på sikt leda till att varumärket urholkas.
Marknadspositionen riskeras också att hamna i ett oönskervärt mitteläge mellan highend och lowend.Det finns en stor risk för att den nuvarande varuförsörjningskedjan inte har tillräckligt kapacitet att hantera varutransporter till nya marknader. Zara har endast en DC i dagsläget och hela systemet är byggd på att försörja och priotera den europeiska marknaden i första hand för att möjliggöra den snabba ”design till produkt” processen. Om de nya marknader skulle vara amerika eller asien, då skulle kapaciteten behöva byggas ut för att stödja en snabb leveranssystem till dessa avlägsna marknader.
Zara outsourcar inte dess kärnkompetens, vilket är hela ledet från design, produktframtagning, varuförsörjning till försäljning. Genom franchise kommer Zara följeaktigen att outsourca en del i kedjan och en del av sin kärnkompetens. Detta kan ha en negativ inverkan om inte länken mellan varuförsörjning och försäljning förstärks på annat sätt, exempelvis genom kvalitéskontroll och informationsutbyte.MöjligheterAtt expandera till nya marknader öppnar flera dörrar för Zara. Den kan skapa ett internationellt kännedom kring sitt varumärke.
Dess marknadsposition kan röra sig uppåt mot att bli alltmer av en highend butik. Den skyddar sig mot konkurrenter som skulle ta marknadsandelar på den nya marknaden. Franchisemetoden är en låginvesteringsmetod att träda in på en ny marknad. Den ger butiken friheten att kunna lokalanpassa sig. Detta är då särskilt viktigt om företaget ska ge sig in på en icke geografiskt eller kulturellt nära marknad.
På grund av dess låga investeringskrav, kan Zara expandera sig väldigt snabbt med hjälp av franchisetagare på olika marknader. Skulle företaget istället tillämpa sig av organisk tillväxt skulle det krävas betydligt mer investering i marknadsundersökning, lokalhyra, personalkostnader m.m. Butikskostnaden är särskild hög då Zaras retailingfilosofi är att ha stora rymliga butiker i A-lägen.Resolution (lösning)Zara behöver ha ett välarbetat avtal med sina franchisetagare.
De behöver sätta upp tydliga riktlinjer för sina franchisebutiker för att på bästa sätt oundvika inkonsistens i varumärket. IT-stödet är viktigt för att skapa en bra informationsflöde mellan butikerna och huvudkontoret. De behöver öka antalet DC om de ska försörja geografiskt avlägsna marknader. För att underlätta varuförsörjningen och sortimentsplaneringen behöver Zara kanske öka sin andel på basplagg från den nuvarande 20% till 30%.