1. In the sentences below, the word prevalent (prƒv'®-l®nt) means
A. absent.
B. widely present.
C. desirable.
D. unimportant.
“There I met and talked with school officials and local religious leaders . . . about the troubled neighborhood where the school is located. They indicated that gang influence was prevalent. . . .” (Paragraph 2)
Answer:  B. widely present

2. In the sentences below, the word dire (dΔr) means
A. alarming.
B. misleading.
C. reassuring.
D. amusing.
“They indicated that . . . living conditions were deplorable in the surrounding public housing developments, dropout statistics were high, and SAT scores were low. . . . So dire were these warnings that, on the cross-town drive to the school, I could not
help wondering what kind of reception I would receive from the
students.” (Paragraphs 2–3)
Answer: A. alarming

We will write a custom essay sample on

Dare to think Big-Answer to Questions specifically for you

for only $13.90/page

Order Now

Central Point and Main Ideas

Dare to Think Big Dr Ben Carson3. Which sentence best expresses the central point of the entire selection?
A. Dr. Ben Carson, a famous surgeon, was considered a nerd in high school.
B. The student body of a tough inner-city high school listened politely to Dr. Ben Carson’s talk.
C. In a talk to high-school students, Dr. Ben Carson encouraged them to focus on long-term goals.
D. Guys who earn varsity letters, know all the current music, and drive sharp cars seem to collect the most girlfriends in high school.
Answer: B. The student body of a tough-inner city high school listened politely to Dr. Ben Carson’s talk.

4. Which sentence best expresses the main idea of paragraph 13?
A. The nerd does well in college and even lands a job with a Fortune 500 company.
B. After a well-paying job lets him afford contacts, nice clothes, and a nice car, the nerd becomes more attractive to women.
C. When the nerd graduates from college, he can afford a cool wardrobe.
D. Later in life the cool guy is sure to envy the nerd’s accomplishments.
Answer: D. Later in life, the cool guy is sure to envy the nerd’s accomplishments.
Key Supporting Details

5. Dr. Carson arrived at Wendell Phillips High School
A. worried about how the students would respond to him.
B. confident that his speech would be a big success.
C. favorably impressed by what he had heard from community leaders.
D. very late.
Answer: A. worried about how the students would respond to him.

6. The students at Wendell Phillips High School
A. worked in fast-food restaurants.
B. had unusually high SAT scores.
C. skipped school on the day that Dr. Carson spoke.
D. had been excused from class to hear Dr. Carson speak.
Answer: D. had been excused from class to hear Dr. Carson speak.

7. Peer pressure
A. sidetracked Dr. Carson for a while during his teenage years.
B. never affected Dr. Carson during his teenage years.
C. was less of a problem during Dr. Carson’s teen years than it is now.
D. affected Dr. Carson in positive ways during his teenage years.
Answer: A. sidetracked Dr. Carson for a while during his teenage years.

Inferences
8. From the article, the reader might conclude that
A. Dr. Carson was considered cool in high school.
B. Dr. Carson hardly ever speaks to parent groups.
C. planning for the future can mean giving up some pleasure today.
D. the visit to Wendell Phillips High School was Dr. Carson’s first to Chicago.
Answer: C. planning for the future can mean giving up some pleasure today.

9. Dr. Carson implies that
A. girls in high school aren’t impressed by cool guys.
B. the cool guy in high school wasn’t thinking about his future.
C. the cool guy in school had a “Big Picture” perspective on his life.
D. when the nerd got his first paycheck, he should have saved it
instead of spending it on clothes and contact lenses.
Answer: B. the cool guy in high school wasn’t thinking about his future.

10. What audience did Dr. Carson seem to have in mind when he wrote this essay?
A. High-school administrators
B. High-school students
C. Parents of high school students
D. High-school dropouts
Answer: B. High-school students